Mediocritatea este plaga civilizaţiei.

Mediocritatea este plaga civilizaţiei. (John Fowles)

duminică, 17 ianuarie 2010

Un deliciu al unei nopţi de ianuarie [...]

Crème brûlée {Montignac}


 Un mic deliciu cu o crustă fină şi interior cremos, simplu, dar elegant, precum tot ce ţine de cultura franceză. Reţeta originală reprezintă de fapt o sinteză a mai multor reţete vizualizate pe www, dar în mare parte sursa de ispiraţie a fost Lifestyle Blog http://floridecires7.blogspot.com. Am adaptat reţeta conform principiilor Montignac, în aşa fel încât să poată fi consumată şi în faza I a regimului - impropriu numit astfel, deoarece toate reţetele nu par a fi constrânse de restricţii majore.

Ingrediente
(pentru 2-3 porţii) sunt necesare:

  •  4 gălbenuşuri de ou 
  • 250 ml smântână lichidă dulce pentru frişcă grăsime 30 %
  • fructoză (cca. 4-5 linguri rase)
  • păstaie/baton de vanilie (ideal) sau esenţă de vanilie

 Mod de preparare:
Cu ajutorul unui mixer vertical şi respectiv a vasului special pentru mixer în care realizăm compoziţia, se freacă gălbenuşurile până ajung la o consistenţă cremoasă şi se albesc, se adaugă treptat fructoza (cantitatea este echivalentă a 40 ml, dar rămâne o chestiune la latitudinea fiecăruia). Apoi se înglobează conţinutul unei păstăi de vanilie sau esenţă de vanilie 1 - 1/2 linguriţă. La sfârşit se adaugă smântâna lichidă şi se continuă mixarea până ajunge la o consistenţă omogenă. În acest timp se pregăteşte un vas termorezistent mai mare, care se umple cu apă caldă-fierbinte pe jumătate şi în care se aşează formele pe care le folosim pentru coacerea cremei. Se strecoară crema printr-o sită pentru a elimina bulele de aer formate la suprafaţă şi se toarnă în formele gata pregătite. Tava se introduce pe treapta de mijloc, în cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius (la foc mic). Se lasă la cuptor 50 minute, se scot bolurile şi se lasă la răcit pe un grătar. După răcire, se poate păstra în frigider până la servire. În momentul servirii, se scot bolurile din frigider, se presară fructoză şi folosiind o lampă specială se caramelizează stratul exterior. Se poate totodată folosi grill-ul de la cuptorul cu microunde. Trebuie să îşi creeze o textură caramelizată, nu arsă. Se poate servi şi caldă ca atare.



Posted by Picasa
Christophe - Aline
Asculta mai multe audio Muzica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu