Mediocritatea este plaga civilizaţiei.

Mediocritatea este plaga civilizaţiei. (John Fowles)

duminică, 13 iunie 2010

O vară a aromelor - cum recunoaştem fructele modificate genetic în funcţie de etichetă

Tastatura se va topi în curând..şi nu, nu din pricina proceselor mentale intense care mă îndeamnă să dau formă geniului creator, ci din cauza arşiţei de afară. Iată că a sosit şi vara, leneşă poate, după o primăvară  cu vreme de 3 x mai schimbătoare decât mofturile de fată mare şi cu ploi ce se strâmbă mai rău decât măştile de Halloween (cel puţin aşa a fost la Cluj) - însă e un motiv de bucurie pentru toţi cei care trăim Monti! Marea diversitate de fructe şi legume proaspete - biletul către o siluetă de invidiat! Dar ce ne facem când tanti care vinde pătrunjel în piaţe nu e, şi ne regăsim în peisajul hipermarketului/supermarket etc.
Am regăsit pe blogul Inei Todoran, faţă de care nutresc o infinită admiraţie pentru pasiunea depusă în ceea ce întreprinde, nişte informaţii interesante.


Asculta mai multe audio Muzica

Cum putem afla dacă fructele / legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic? 
Nu este deloc greu să înveţi să le recunoşti, însă problema e ca şi în cazul E-urilor: sunt trecute nişte cifre pe ambalaj, iar dacă nu eşti bine documentat în ceea ce priveşte conţinutul lor, rişti să cumperi alimente îmbibate în chimicale.
Aşadar, întreg secretul constă în citirea etichetei. Şi aici mă refer la acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, după caz, pe punga în care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).
 Orice etichetă are intre 4-5 cifre.

  • dacă produsul are 4 cifre înseamnă că a fost crescut într-un mediu normal, însă nu BIO. Produsul însă NU a fost modificat genetic. e.g 4021
  • dacă produsul are 5 cifre, iar prima cifră este 9, înseamnă că este BIO. e.g 95783
  • dacă produsul este format din 5 cifre, iar prima cifră este 8,  înseamnă ca acesta a fost modificat genetic. e.g 85783
Aşadar ţineţi minte aceste aspecte atunci când cumpăraţi fructe sau legume din hipermarket.
Golden rule: 

  • 4 cifre = mediu normal MN
  • 5 cifre, prima 9 = BIO
  • 5 cifre, prima 8 = modificat genetic MG

Courtesy of Lifestyle Blog™



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu