Mediocritatea este plaga civilizaţiei.

Mediocritatea este plaga civilizaţiei. (John Fowles)

duminică, 6 iunie 2010

Paradisul cu rodii sau visele ce ţin piept realităţii

"Într-o zi m-a dus la o baie turcească, de abur fierbinte, numai pentru femei. Ştia acest Casanova cum se deschid toate porţile. Nu m-a lăsat până când n-am mers cu el. Ascunşi bine, printr-o plesnitură a unei uşi, am privit amândoi înăuntru. Erau vreo treizeci, poate patruzeci de femei dezbrăcate, la un loc, goale, din familii foarte bune. Parcă erau o turmă. Semănau între ele ca oile. Ce poate fi să cucereşti turme întregi de astfel de trupuri? Toate la un loc nu înseamnă cât o femeie adevărată.
Spusesem odată unui polonez care nu văzuse niciodată o rodie, că rodia este aşa ca un fruct mai mare, parcă plin de coacăze. Omul meu a mâncat câteva mii de coacăze ca să afle ce este o rodie.
Sunteţi mândri când cuceriţi atâtea femei, tocmai fiindcă nu ştiţi ce este femeia. Cine aleargă şi nu se opreşte la una singură, pierde din femeie ceea ce e mai bun. O femeie nu e numai trupul ei, fiindcă orice femeie are o frumuseţe mărginită în definitiv, un trup e supus şi el boalei.
 Cea mai frumoasă femeie e rareori frumoasă trupeşte, în clipe fericite şi numai cu puţină ameţeală, ca unele tablouri care nu trebuie privite prea de aproape. Dacă n-ai văzut însă o femeie care iubeşte, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă. Când o femeie; când în privire îi apare o lucire vie şi pe buze îi joacă o lumină, atunci ea transformă orice e al trupului ei într-o minune, deosebită de tot ceea ce a fost şi va fi."

Camil Petrescu - extras din piesa "Act veneţian"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu